Η ξηρασία σκοτώνει τις μέλισσες – Τι λέει ο Θοδωρής Βίγλης για το ΥπΑΑΤ

17.04

Η φετινή φυτική παραγωγή έδειξε ότι χωρίς νερό τα προϊόντα ήταν λιγότερα και οι καρποί μικρότεροι. Και στο ζωικό κεφάλαιο όμως η ανομβρία έφερε ανάλογα αποτελέσματα. Για παράδειγμα οι μέλισσες μειώθηκαν αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Χανίων η φύση έχει τους κανόνες της και για να επιβιώσει το είδος, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.

Η ξηρασία ήταν καταστροφική για τον κλάδο σημειώνει ο Θεόδωρος Βίγλης, πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Χανίων, αφού η πλειοψηφία των παραγωγών δεν πήρε το όποιο μέλι είχαν οι κυψέλες.

Εκπρόσωποι των μελισσοκόμων έδωσαν το πρωί το παρόν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΔΑΟΚ Χανίων για τις αλλαγές που υπάρχουν στο ελαιοκομικό μητρώο οι οποίες αφορούν κυρίως διαδικαστικά της υπηρεσίας.

Στη χώρα είναι περισσότεροι από 22.000 οι μελισσοκόμοι, όπου από τους 1000, οι περίπου 300 είναι επαγγελματίες στα Χανιά. Ο κ. Βίγλης άσκησε κριτική στο Υπουργείο για την αντιμετώπιση του κλάδου και ζητά έκτακτες ενισχύσεις και μέτρα αντιμετώπισης της απώλειας των πληθυσμών λόγω ανομβρίας.

Στο ερώτημα για το αν η μειωμένη παραγωγή οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του μελιού ο πρόεδρος σημείωσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο το προϊόν θα μείνει απούλητο στα ράφια.

Τέλος, να σημειωθεί πως παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των παραγωγών αλλά και των κυψελών κατά 10 με 20%.