Ελλαδα
Σκρέκας: Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην προμήθεια ρωσικού αερίου
Κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου και υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο protothema.gr την θέση αυτή θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής.
Στα μέτρα που αποσκοπούν να ανακουφίσουν τα 27 κράτη-μέλη από τις αστρονομικές τιμές του φυσικού αερίου και θα αποτελέσουν την πρώτη -αλλά ετεροχρονισμένη- ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος, υπάρχουν ήδη οι σοβαρές ενστάσεις, κάτι που δείχνει και το βαθμό δυσκολίας για να υπάρξει μια κοινή αντίληψη στο συμβούλιο υπουργών.
Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε χθες (7/9) ανοικτά ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα, προτάσσει το πλαφόν στη τιμή του TTF με συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει στην ΕΕ εδώ και μήνες και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά.
Αντίθετα, η οριστική διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τις Ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, μεγαλώνοντας την ανάγκη των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Το σκεπτικό με το οποίο διαφοροποιεί την θέση της η Ελλάδα διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστας Ξιφαράς.
Το στέλεχος της εταιρείας υποστηρίζει ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι χρειάζεται να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Δεν μπορούμε, τονίζει να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου.
Κίνδυνος να κοπεί το αέριο από τον Turk Stream
Η πρόταση για ανώτατη τιμή στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου θεωρείται επίσης δυνητικά επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο μέσω του τουρκικού διαδρόμου Turk Stream, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί και να τροφοδοτεί τις χώρες αδιάλειπτα εν αντιθέσει με τον Nord Stream 1 που έχει σταματήσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επαναλειτουργήσει εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Χθες μάλιστα από το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, προειδοποίησε ότι εάν η Ευρώπη προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε η Μόσχα θα αθετήσει τα συμβόλαια παραγωγής της.
Τί σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι αν η ΕΕ συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν, τότε και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να τα εφαρμόσει, χάνοντας όμως το «σίγουρο» Ρωσικό αέριο που συνεχίζει να καλύπτει νευραλγικές ανάγκες της χώρας.
Ακόμη και στην παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει οργανώσει τις άμυνές της και είναι επαρκώς προετοιμασμένη και στο ενδεχόμενο διακοπής της ροής αερίου από την Μόσχα, έχοντας αξιοποίηση εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας (Ρεβυθούσα, αύξηση λιγνίτη, μετατροπή μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ), το εμπάργκο της Ρωσίας θα αποτελούσε ένα ισχυρό σοκ για την οικονομία και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες μέτρα πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η ενεργειακή εξοικονόμηση με στόχο την μείωση της ζήτησης με την επιβολή ενός υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής είναι από τα μέτρα που θεωρούνται ότι θα τύχουν καθολικής αποδοχής και ήδη έχουν ξεκινήσει να μελετώνται και να εφαρμόζονται από τις χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα
Προτείνεται επίσης ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Όπως τονίστηκε χθες από την Πρόεδρο της ΕΕ, οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα έχουν δημιουργήσει απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. Τα απροσδόκητα αυτά κέρδη θα υποστηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Η ΕΕ, προτείνει να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και με τα κέρδη και των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επίσης έχουν εκτιναχθεί. Ως εκ τούτου, προτείνεται συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Τα ευρωπαϊκά μέτρα έχουν πρόνοια και για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν εξωπραγματικά ποσά κεφαλαίων για να αγοράσουν ενέργεια, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ενίσχυση της ρευστότητάς τους από τα κράτη μέλη. Τέλος στα μέτρα της Κομισιόν περιλαμβάνεται και το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ως μοχλός πίεσης της Μόσχας και περικοπής των εσόδων με τα οποία χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή εναντίον της Ουκρανίας.
Πηγή: Πρώτο θέμα