Tα 3 νέα βασικά κριτήρια μέτρησης των νεκρών covid

14.33

Τελικά ένας ηλικιωμένος ή ένας χρόνια πάσχοντας ασθενής έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό ή ο θάνατος του προκλήθηκε από την πάθηση του αλλά ήταν ταυτόχρονα και θετικός; Ο ΕΟΔΥ για να σταματήσει τη συζήτηση ότι όλα τα περιστατικά χρεώνονται χωρίς να ισχύει ως θάνατοι covid, επαναπροσδιορίζει τα κριτήρια. Έτσι για να θεωρηθεί κάποιος ότι κατέληξε λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης covid και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής θανάτων στη χώρα μας οι ημερήσιοι θάνατοι τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 60, αλλά βαίνουν μειούμενοι. Κατά τον Ιούλιο είχαν αναφερθεί συνολικά 1.145 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ που είναι και το πρωτόκολλο που ακολουθεί η χώρα μας,  «όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από covid»

Διαφορετικά κριτήρια ακολουθούν για πχ στη Βρετανία που ως νεκροί Covid-19 καταχωρούνται όσοι καταλήγουν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση του κορονοϊού. Στην Ισπανία η λίστα περιλαμβάνει τα θύματα της λοίμωξης που έχουν διαγνωστεί έως και 30 ημέρες από τον θάνατο και εφόσον έχουν πεθάνει μέσα σε νοσοκομεία ενώ στη Δανία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η διάγνωση της Covid να έχει γίνει με μοριακό τεστ (PCR).

Οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τους θανάτους που καταγράφονται είναι ότι έως και το 70% αφορούν ασθενείς που κατέληξαν με covid και όχι από covid. Ποσοστό 30% των θανάτων θεωρούν ότι οφείλονται στη λοίμωξη λόγω κορονοϊού και τις επιπλοκές της που σχετίζονται με την αναπνευστική νόσο και τη διασωλήνωση. Δηλαδή οι 1.145 θάνατοι του Ιουλίου είναι τελικά 343.

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι ακόμη κι αν δεν εμφανίσει κάποιος πνευμονία που να οδηγήσει σε διασωλήνωση και πιθανότατα σε θάνατο λόγω covid, η μόλυνση και στη συνέχεια η λοίμωξη covid καταφέρνει δυνατά «χτυπήματα» στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους οδηγώντας τους σε μία μοιραία διαδρομή χωρίς επιστροφή.

Άλλωστε, η λοίμωξη covid-19 έχει αποδείξει ότι είναι μία πολυσυστηματική νόσο που μπορεί να πλήξει και να απορρυθμίσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη, καθώς μπορεί για παράδειγμα ένας ανοσοκατασταλμένος να μην κατέληγε εάν δεν νοσούσε με covid. Το ευτύχημα είναι πάντως ότι οι τελευταίες μεταλλάξεις αναλογικά οδηγούν λίγους στο νοσοκομείο

Τέλος η κα Ψαλτοπούλου , καθηγήτρια επιδημιολογίας, δεν απέκλεισε το γεγονός από Σεπτέμβριο να επιστρέψουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι θα πρέπει να γίνει και υποχρεωτική η χρήση της λόγω του ανοίγματος των σχολείων.