Χανια
Ομπάμα – Μέρκελ : Σε άλλες συχνότητες για την Ελλάδα
10 Φεβ 2015 09.40
Εκ διαμέτρου αντίθετες, χωρίς να δείχνουν και διάθεση να συμφωνήσουν, είναι οι θέσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Ανγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση χρέους.
Φαίνεται ότι το μόνο που επιτεύχθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών, στον Λευκό Οίκο, είναι η συμφωνία εκ μέρους της Γερμανίδας καγκελαρίου να μελετήσει το έγγραφο που θα παραδώσει την Τετάρτη στο Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο Αμερικανός ηγέτης, πιστός στην αρχή ότι η λιτότητα είναι καταστροφική για τους λαούς, πρόλαβε την κ. Μέρκελ και ανακοίνωσε με «επιθετικό» τρόπο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου -και μάλιστα στην εισαγωγική του ομιλία- ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της καγκελαρίου, από την οποία αναμένει να ακούσει τα νεότερα για την κρίση, η όποια, όπως υπενθύμισε, επηρεάζει και την αμερικανική οικονομία.
«Στο γεύμα εργασίας», είπε, «θα εστιαστούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσβλέπω να ακούσω από την καγκελάριο την εκτίμησή της για το πώς η ΕΕ και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη», υπογράμμισε, «είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ».
Ακαμπτη
Στην εισαγωγική της ομιλία η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε κακή εντύπωση, και λόγω της αναφοράς του προέδρου Ομπάμα, αλλά και επειδή η ελληνική κρίση παραμένει πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί, αλλά δεν έδειξε κανένα σημάδι κάμψης από τις προηγούμενες σκληρές θέσεις της.
Αφού τόνισε ότι από το 2010 η Γερμανία στοχεύει πάντα στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ είπε τα εξής:
«Την Τετάρτη θα υπάρχει μια συνεδρίαση του Eurogroup κι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο τραπέζι σε αυτή τη συνεδρίαση ή ίσως λίγες μέρες αργότερα».
«Εχω επανειλημμένα δηλώσει», είπε η καγκελάριος, «ότι οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι. Καταβάλλεις τις δικές σου προσπάθειες κι από την άλλη εμείς επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι τρεις θεσμοί που απαρτίζουν την τρόικα έχουν συμφωνήσει σε προγράμματα κι αυτά είναι η βάση των συζητήσεων που έχουμε. Λέω λοιπόν πως αναμένω από την Ελλάδα να προσέλθει με βιώσιμη πρόταση και θα τη συζητήσουμε».
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σε Γερμανούς δημοσιογράφους, η κ. Μέρκελ παραμένει στη σκληρή γραμμή του προγράμματος της τρόικας.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση μίλησε για την Ευρωζώνη λέγοντας ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη». Ανέφερε ως παραδείγματα «επιστροφής στην ανάπτυξη» την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες προχώρησαν ύστερα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποστήριξε.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Οφις, οι δύο ηγέτες επέλεξαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα της Ουκρανίας, της τρομοκρατίας, του Ισλαμικού Κράτους και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Στο θέμα της Ουκρανίας οι διαφορές τους είναι εμφανείς. Η κ. Μέρκελ απορρίπτει κάθε ιδέα εξοπλισμού των Ουκρανών και ο κ. Ομπάμα επιμένει ότι πρέπει να αποσταλούν όπλα και πυρομαχικά για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ