Χανια
Σχέδιο ειρήνης Μέρκελ – Ολάντ για την Ουκρανία
6 Φεβ 2015 10.31
Με πρόταση-έκπληξη για ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία στις βαλίτσες τους και τελικό προορισμό τη Μόσχα έφτασαν χθες στο Κίεβο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Κατά τη μη προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο Κίεβο, Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για να τον ενημερώσουν για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, έχει ως βάση «τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, «έπειτα από αυτό κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Γαλλία και η Γερμανία μαζί δεν προσπάθησαν τα πάντα, δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη διατήρηση της ειρήνης».
Οπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, ελάχιστες λεπτομέρειες του σχεδίου είναι γνωστές. Ομως, σύμφωνα με διπλωμάτες, το γαλλογερμανικό σχέδιο βασίζεται σε μια 9σέλιδη πρόταση ειρήνευσης που είχε στείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με τις διαρροές στο γαλλογερμανικό σχέδιο, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα στοιχεία του ρωσικού σχεδίου που δεν είχαν κοινά σημεία με τις ουκρανικές και δυτικές θέσεις.
Το βασικό πρόβλημα για την επανέναρξη των συνομιλιών για την ειρήνευση στην περιοχή, όπως αναφέρει το Ρόιτερς επικαλούμενο γερμανικές πηγές, είναι ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν προχωρήσει πάρα πολύ προς τα δυτικά και το μέτωπο έχει μετακινηθεί με αποτέλεσμα τα δεδομένα της συμφωνίας του Μινσκ να έχουν αλλάξει.
Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση διά στόματος του συμβούλου του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε έτοιμη για «εποικοδομητικές συνομιλίες με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης».
Η συνάντηση των Ολάντ – Μέρκελ με τον Πέτρο Ποροσένκο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που και αυτός επισκεπτόταν το Κίεβο για να σφραγίσει τη συμφωνία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.
Ουάσιγκτον
Ο Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, παρότι εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχουν, μεταξύ των οποίων και η παροχή αμυντικών συστημάτων στο Κίεβο, επιλέγουν τη διπλωματία ως λύση, αφού όπως συμπλήρωσε «δεν μας ενδιαφέρει ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων». Πάντως, όπως υπογράμμισε, «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα κλείσουμε τα μάτια μας στα ρωσικά άρματα μάχης και στα στρατεύματα που περνούν τα σύνορα».
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, παρά τις δεσμεύσεις Κέρι για διπλωματική λύση, ανακοίνωσε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα γνωστοποιήσει σύντομα την απόφασή του για το εάν θα λάβει την απόφαση να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις με σύγχρονα όπλα.
Ο εξοπλισμός των ουκρανικών δυνάμεων απασχολεί έντονα την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και χθες ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν ζήτησε να καταρτιστεί νομοσχέδιο που να δίνει τη δυνατότητα στο Κογκρέσο να παρέχουν οπλισμό ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει ο Ομπάμα.
Σημειώνεται εδώ ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά αντίθετοι στο ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στην Ουκρανία. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση της ουκρανικής κρίσης.
Από τη μία οι φιλορώσοι αντάρτες στα Ανατολικά έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες χειμερινές επιχειρήσεις προς τα δυτικά. Από την άλλη το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και μία συμφωνία διάσωσης με το ΔΝΤ θεωρείται από τους αναλυτές απίθανη εάν πρώτα δεν υπάρξει τουλάχιστον εκεχειρία με τους αντάρτες.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
ΝΑΤΟϊκή «λαβίδα» στην Ανατολική Ευρώπη
Συμφωνία για ιστορικών διαστάσεων ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη επετεύχθη αργά χθες το βράδυ μεταξύ των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας.
Οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να τηρήσουν όσα είχαν αποφασιστεί στην περασμένη σύνοδο στην Ουαλία, δηλαδή στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, τη δημιουργία μιας «δύναμης ταχείας αντίδρασης» που θα ελέγχεται από δύο κεντρικά γραφεία και τη δημιουργία έξι νέων κέντρων επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών της «δύναμης ταχείας αντίδρασης» στην Ανατολική Ευρώπη θα αυξηθεί από 13.000 που είναι σήμερα στις 30.000, στην κεφαλή των οποίων θα βρίσκεται δύναμη 5.000 ανδρών ως «αιχμή». Μέρος των δυνάμεων θα μεταφερθεί στα κέντρα επιχειρήσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, η Συμμαχία θα ανοίξει γραφεία στην Πολωνία που θα είναι υπεύθυνα για τις βορειοανατολικές περιοχές και μικρότερα κεντρικά γραφεία στη Ρουμανία που θα είναι υπεύθυνα για τις νοτιοανατολικές περιοχές. Επίσης θα αρχίσουν να λειτουργούν έξι κέντρα επιχειρήσεων, στελεχωμένα από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και δυνάμεις των χωρών-οικοδεσποτών, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Οσον αφορά τη διοίκηση της «δύναμης ταχείας αντίδρασης» αποφασίστηκε ότι αυτή θα είναι κυκλική και θα αναληφθεί κατά σειρά από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την
Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Αντίμετρα
Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, είναι η απάντηση της Συμμαχίας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και αποτελεί, όπως ανέφερε, τη «μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εδώ και περίπου 25 χρόνια».
Από την πλευρά του ο Καναδός υπουργός Αμυνας τόνισε σε δηλώσεις πως: «Οι Ρώσοι πρέπει να λάβουν το μήνυμα που τους στέλνουμε εμείς και άλλες χώρες να σταματήσουν την επιθετικότητά τους στην Ουκρανία». Λίγο πριν πάντως από την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Α. Λουκασέβιτς, σχολιάζοντας τη δημιουργία της «δύναμης ταχείας αντίδρασης», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Η κίνηση αυτή δημιουργεί επιπλέον επιχειρησιακές δυνατότητες που θα επιτρέψουν στη Συμμαχία να δρα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τέτοιες αποφάσεις φυσικά και θα ληφθούν υπ' όψιν στον στρατιωτικό μας σχεδιασμό».
Στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας πάντως πραγματοποιήθηκε και μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών της Συμμαχίας γύρω από τον προσανατολισμό των στρατηγικών αποφάσεων που λαμβάνονται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ