Χανια
Ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης, με προσδοκίες συμβιβασμού
6 Φεβ 2015 09.51
Κανένα σημάδι υποχώρησης απέναντι στις γερμανικές αξιώσεις δεν προτίθεται να δείξει η κυβέρνηση, επιλογή που επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδρίασε πρωτίστως για να αποτιμήσει τις επαφές Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και τις συνέπειες της πίεσης που προκαλεί η τελευταία «επιθετική» απόφαση της ΕΚΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, εκτός εάν εκδηλωθεί σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά της γερμανικής καγκελαρίας ακόμη και στο Συμβούλιο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.
«Όπου καλούμεθα πηγαίνουμε» επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες τόσο η πρωθυπουργική επιχειρηματολογία όσο και των υπουργών θα επικεντρωθεί στη γρ
Η κυβερνητική επιμονή σ' αυτήν τη γραμμή, που αναπτύχθηκε και κατά την ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζεται στη θεωρία πως εφόσον η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά της ουσιαστικά έχει δύο επιλογές: είτε να ζητήσει τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος -κάτι που η νέα κυβέρνηση απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο- είτε να προτείνει κάτι διαφορετικό, άρα να μετατοπιστεί από τη λογική του σκληρού Μνημονίου και να δεχθεί αυτό που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε και στους ευρωπαίους ηγέτες, δηλαδή ένα πρόγραμμα-γέφυρα.
Κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου Κυβερνητικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε διπλωματική νίκη της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός δεν έσπευσε να κλείσει ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ, όπως ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρόεδρος κατά την προχθεσινή τους συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν τρέχουμε πίσω από κανέναν» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ως εκ τούτου κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν αναμένεται καμία μετατόπιση σε ό,τι αφορά τη στόχευση της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία αισιοδοξία -συγκρατημένη μεν- ότι θα υπάρξει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός.
Η προσδοκία για μία θετική εξέλιξη εδράζεται και στο κλίμα που εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας με τις επαφές του σε Ρώμη και Παρίσι. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι Γαλλία και Ιταλία δίνουν τη δική τους μάχη κατά της λιτότητας.
Σε περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει μία «ακραία» όπως τη χαρακτηρίζουν ενέργεια κατά της Ελλάδας και διακόψουν τη χρηματοδότηση, γνωρίζουν ότι αυτή η πράξη θα λειτουργήσει περίπου ως ντόμινο και για τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, εκτιμούν στο Μαξίμου.
Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει καμία παράταση στο πρόγραμμα, αρνούμενη να συνεχίσει δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν λειτουργεί όμως και αφοριστικά απέναντι στο σύνολο του υφιστάμενου προγράμματος.
Γι' αυτό εξάλλου ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα 67%, εξαιρώντας σαφώς κορυφαία ζητήματα για ένα κόμμα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά.
Βούλα Κεχαγιά
Newsroom ΔΟΛ