Το standing ovation στον Μητσοτάκη και οι αποθεωτικές αναρτήσεις Γερουσιαστών για την ομιλία του στο Κογκρέσο

11.51

Οι Αμερικανοί νομοθέτες διέκοψαν πολλές φορές τον λόγο του για να τον χειροκροτήσουν – Ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον απολογισμό του ταξιδιού στις ΗΠΑ -«Είμαστε μαζί σας», του είπε η Πελόζι, γερουσιαστές του ζήτησαν… αυτόγραφο και η Κάμαλα Χάρις έγραψε πως οι δεσμοί Ελλάδος-ΗΠΑ «βαθαίνουν με κάθε μέρα που περνά»

Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς όπως όλα δείχνουν ο απολογισμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν καθ’όλα θετικός αφού οι εντυπώσεις που άφησε τόσο η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν όσο και η ιστορικής σημασίας ομιλία του στο Κογκρέσο αποτελούν παρακαταθήκη για τον ρόλο της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός έτυχε αποθεωτικής αντιμετώπισης κατά την κοινή συνεδρίαση και ομιλία του στο Κογκρέσο με τα χειροκροτήματα να διακόπτουν πολλές φορές τον λόγο του, ενώ μέχρι και ο ίδιος χαριτολογώντας σημείωσε πως ούτε στην ελληνική Βουλή δεν τον χειροκροτούν τόσο.

mitsotakis-congress-17

Έχοντας ακριβώς από πίσω του την πρόεδρο της Γερουσίας, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία σε πολλά σημεία της χώρας κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι της, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία του είχε απευθύνει την πρόσκληση, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε τουλάχιστον 10 φορές το standing ovation, το όρθιο χειροκρότημα δηλαδή, των Αμερικανών νομοθετών.

mitsotakis-kogreso

Όσον αφορά για την ομιλία αυτή καθ αυτή, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός, αξιοποίησε την ευκαιρία -που για πρώτη φορά δόθηκε σε Έλληνα πρωθυπουργό- για να παρουσιάσει την εικόνα μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. «Μιας χώρας που δεν είναι περιχαρακωμένη, αλλά μιλά την ίδια γλώσσα με τις σύγχρονες δημοκρατίες του Δυτικού κόσμου και μάχεται για τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και αξίες. Που ξεκινώντας από την πλούσια αρχαία κληρονομιά της, που είναι η αρχή του δυτικού πολιτισμού, δεν μένει σε αυτήν αλλά κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αξιοποιώντας την πλούσια παράδοσή της, την γεωγραφική της θέση, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, τους σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς της. Μια χώρα που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας».

mitsotakis-congress-12
mitsotakis-congress-13

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ιστορικότητα αλλά και το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν επισημάνθηκε μόνο από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και από τους ίδιους τους Αμερικανούς με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, να συγκρίνει τον λόγο που εκφώνησε ο κ. Μητσοτάκης με αντίστοιχη ομιλία με θέμα τη δημοκρατία που είχε εκφωνήσει πριν από 30 χρόνια ο Τσέχος Πρόεδρος και διάσημος συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ. «Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας», επεσήμανε η κ. Πελόζι. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήριζαν «ιστορική», όχι μόνον γιατί δεν είναι συνηθισμένο να μιλάει ένας ξένος ηγέτης σε κοινή συνεδρίαση των κοινών Σωμάτων, όσο, περισσότερο για τα μηνύματα που εξέπεμψε αναφορικά με τη Δημοκρατία και τη σημασία που έχει λειτουργία των θεσμών της για την κοινωνική συνοχή.

Μάλιστα σε επίσημη δήλωσή της η οποία δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κυρία Πελόζι επεσήμανε: «Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας… Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προάγοντας αμοιβαία ασφάλεια και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και προώθηση των κοινών μας δημοκρατικών αξιών στον κόσμο».

Οι φιλοφρονήσεις πάντως δεν έγιναν μόνο από την κυρία Πελόζι, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και πολλοί Γερουσιαστές, όμως, χαριτολογώντας ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να… γράφει τις ομιλίες τους, μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης.

mitsotakis-congress-14
mitsotakis-congress-15
mitsotakis-congress-18

Όπως είναι φυσικό, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες με τον κ. Μητσοτάκη, ιδίως αυτοί που τον συνόδευαν, όπως οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Τζεν Σαμπάνης, Κρις Πάπας και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ενώ στο entourage του πρωθυπουργού ήταν και οι επιδραστικοί γερουσιαστές Μπόμπ Μενέντεζ, Μιτς Μακ Κόνελ και Τζίμη Ρις.

mitsotakis-vouli-1

Στο ίδιο πλαίσιο, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης με ανάρτησή του στο Τwitter χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία το Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έγραψε, «Η Ρητορική του Αριστοτέλους μάς δίδαξε ότι το ήθος, ο λόγος και το πάθος είναι βασικά συστατικά της πειθούς. Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο το αποτύπωσε τέλεια. Μας ενέπνευσε όλους στην ανάγκη να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία και τους κανόνες της διεθνούς τάξης».

Από πλευράς του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ευρισκόμενος στο Κογκρέσο με ανάρτησή του σημείωσε πως «υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος σταματά και σκέφτεσαι πώς έχουν ξεπεραστεί οι αντιξοότητες για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Περήφανος που είμαι Έλληνας σε αυτήν την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική ομιλία». Μάλιστα συνόδευσε τα λόγια του με βίντεο από τα χειροκροτήματα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, με ανάρτησή του στο Twitter μετά την ομιλία του πρωθυπουργού σημείωσε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές.

Η ανάρτησή της για την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο

Στους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτηση που έκανε πριν από μερικές ώρες στο Twitter, με αφορμή την ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

«Σήμερα προήδρευσα σε κοινή συνάντηση του Κογκρέσου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι ισχυροί και βαθαίνουν με κάθε μέρα που περνά», έγραψε στην ανάρτησή της η Κάμαλα Χάρις.

Αναρτήσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο:

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέικ Όκινκλος βγάζει selfie video μετά την ομιλία Μητσοτάκη και λέει ότι είναι η καλύτερη που έχει ακούσει ως μέλος του Κογκρέσου.

«Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η καλύτερη ομιλία που έχω ακούσει ως μέλος του Κογκρέσου. Είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί είναι θεματοφύλακες της δημοκρατίας — πρέπει να αντισταθούμε στην παραπληροφόρηση και τις απειλές από το εσωτερικό που ακρωτηριάζουν τους θεσμούς μας», είπε.

Η Ντίνα Τάιτους, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων:

Ανάρτηση της Μπάρμπαρα Λι:

Ανάρτηση της Λόις Φράνκελ:

Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει κάθε λόγο για να επιστρέψει στην Αθήνα ικανοποιημένο αφού όπως επισημαίνουν παράγοντες της κυβέρνησης που βρέθηκαν στις ΗΠΑ μαζί με τον πρωθυπουργό επισημαίνουν πως η Ελλάδα αναδείχθηκε ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης», επισημαίνουν τονίζοντας πως η Ελλάδα «δεν είναι η χώρα της μεμψιμοιρίας».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ομιλία σε Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Πηγή: Πρώτο θέμα