Η Ελλάδα εξοπλίζεται με μαχητικά F-35: Πότε θα τα παραλάβουμε, πόσο κοστίζουν και οι διαφορές με την προμήθεια Rafale

12.42

Η θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσαν πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι καλύτερες από ποτέ.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο έβγαλε ”λαβράκι”, με την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στην προοπτική συμπαραγωγής των F-35 και την αγορά μιας μοίρας του μαχητικού 5ης γενιάς έως το 2028.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τα F-35

Στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός λίγο πριν ξεκινήσει η δεξίωση, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρος των ΗΠΑ που αφορούσαν, την ενέργεια, την οικονομική συνεργασία, αλλά και για την συμπαραγωγή των F-35, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται θετικές για αυτή την προοπτική.

“Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και το κάνουμε για να ενισχύσουμε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πεντάγωνο: Οι τιμές των αεριωθούμενων F-35 για τα επόμενα 3 χρόνια

Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στην αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Πότε θα παραλάβουμε τα πρώτα F-35;

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνάντηση εξελίσσεται πάρα πολύ θετικά, το βασικότερο στοιχείο που έχουμε είναι ότι αποφασίστηκε να προμηθευτεί η Ελλάδα με τα F-35, αυτό όμως δεν θα γίνει όπως έγινε με τα Rafale, διότι το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και δεύτερον πρέπει να υπάρξει συμπαραγωγή ανταλλακτικών με την ελληνική αεροπορική βιομηχανία. Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι στο τέλος της δεκαετίας θα έχουμε μια μοίρα από τέτοια αεροσκάφη. Δύο ακόμα σημεία είναι, η Ουκρανία και το θέμα της ενέργειας και το θέμα της παροχής ενέργειας από τον ήλιο”, ανέφερε στο “Κοινωνία Ώρα ΜEGA” ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την δεξίωση εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 και να αγοράσει μία μοίρα -όχι πάντως πριν το 2028- όταν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σύντομα θα εκκινήσει η διαδικασία από την ελληνική πλευρά με επιστολή αιτήματος προς τις αμερικανικές αρχές, ώστε σταδιακά να αρχίσει η συζήτηση, και η διαπραγμάτευση για τους όρους.

Διάχυτη ανησυχία στην Τουρκία

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ φαίνεται να προκαλεί ενόχληση και ανησυχία στην Τουρκία, κάτι που αποτυπώνεται και στον σημερινό τουρκικό Τύπο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος ανταποκριτής του Haber Turk μιλούσε για “σόου” της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ αναφέρθηκε και στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. “Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης, και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, στη γείτονα προκαλεί νευρικότητα ότι του χρόνου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των Rafale, το 2027 εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά μαχητικά F-16 και ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τα υπερσύγχρονα F-35 από το 2028. Στον αντίποδα, η Τουρκία “τρέχει και δε φτάνει” για τα δικά της F-16 και ενώ ήταν συμπαραγωγός των F-35 εδώ και 15 χρόνια, “πετάχτηκε” εκτός του προγράμματος από τους Αμερικανούς λόγω των S-400.

Το who is who των νέων μαχητικών – Το κόστος, ο αριθμός και η πιθανή ημερομηνία παραλαβής

Τα 20 F-35 με την εκπαίδευση των αεροπόρων που θα τα πετούν και που θα γίνει στις ΗΠΑ, αγγίζουν περίπου τα 3,5 δισ. χωρίς τα όπλα, τα οποία είναι ένα μεγάλο διαπραγματευτικό στοίχημα για την αεροπορία αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Σύμφωνα με το hellasjournal.com, το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο σε παγκόσμιο επίπεδο με μια διεθνή γραμμή παραγωγής, με αποτέλεσμα η τιμή (fly away cost) ενός F-35A να προσεγγίζει μειούμενη πλέον τα 80 εκ USD. Σε σχέση με το παρελθόν, η τιμή αυτή είναι πλέον μικρότερη και από αυτή των νέων Α/Φ RAFALE που προμηθεύτηκε πρόσφατα η ΠΑ.Παράλληλα, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των Βιομηχανικών Επιστροφών, σε συνδυασμό και με τις δρομολογούμενες εξελίξεις στην ΕΑΒ ΑΕ. Όπως επίσης είναι δυνατός ο επιμερισμός του κόστους του προγράμματος σε βάθος χρόνου με καλύτερους όρους πληρωμής και χρηματοδότησης στο πλαίσιο ενδεχομένως και των προβλέψεων της MDCA.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το F-35 ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογίες (Stealth, Networked Warfare, Sensor Fusion) που το καθιστούν υπέρτερο των υπολοίπων μαχητικών Α/Φ, προσδίδοντας σημαντικό πλεονέκτημα ακόμη και με μικρό αριθμό Α/Φ, ιδιαίτερα εναντίον αντιπάλων που δεν διαθέτουν κάτι αντίστοιχοΔεδομένης της διατήρησης των S-400 από την Τουρκία, το F-35 είναι το μοναδικό οπλικό σύστημα που μπορεί να τους εξουδετερώσει.To F-35, με τις προηγμένες δικτυοκεντρικές δυνατότητες C2 (Command & Control) και την ικανότητα απεικόνισης του συνδυασμένου επιχειρησιακού περιβάλλοντος (Sensor Fusion), θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή αποτελεσματικότητας τόσο των F-16 VIPER και αναβαθμισμένων Blk50, όσο και των RAFALE, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πλήρη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.To F-35 μπορεί να μεταφέρει το σύνολο των προηγμένων όπλων που ήδη χρησιμοποιούν τα F-16 της ΠΑ (AMRAAM, JDAM), επιτρέποντας οικονομία και δια λειτουργικότητα με τις 7 Πολεμικές Μοίρες Α/Φ F-16, τόσο σε αποστολές Αέρος-Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος-Εδάφους/Επιφανείας.Η εξασφαλισμένη δια λειτουργικότητα με τα αντίστοιχα F-35 των ΕΔ των ΗΠΑ, της Ιταλικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας του Ισραήλ, θα καταστήσουν την ΠΑ έναν σημαντικό και αξιόμαχο σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουμε.

Πηγή: THE TOC