Ελλαδα
Πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι συζητούν οι ειδικοί
Πρόωρη χαρακτηρίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας αλλά και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο iefimerida.gr την άρση του μέτρου των πιστοποιητικών εμβολιασμού στην εστίαση πριν από το Πάσχα.
Η αύξηση στα κρούσματα που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με την πρόβλεψη σχετικών μοντέλων που κάνουν λόγο προσεχώς για 30.000 κρούσματα, καθώς και το «κακό» προηγούμενο κατά τη διάρκεια των εορτών του Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπου παρατηρήθηκε κλιμάκωση της πανδημίας, κάνουν τους ειδικούς να καθυστερούν τις όποιες αποφάσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού ήδη έχουν καταργηθεί τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν το προηγούμενο διάστημα.
Επί τάπητος η επαναξιολόγηση των μέτρων με τα οποία θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό
Η επαναξιολόγηση των μέτρων θα γίνει στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της πορείας των κρουσμάτων όσο πιο κοντά χρονικά στο Πάσχα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, είναι η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει κάθε φορά να «ζυγίζεται» το ενδεχόμενο κόστος.
Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται ενόψει του Πάσχα να δοθούν και πάλι, όπως είχε γίνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες. Πάντως όπως όλα δείχνουν έως ώρας φέτος, δυο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα στο χωριό με τις κατάλληλες προφυλάξεις, δηλαδή χρήση self test και μάσκας. Αν και η μαζική χρήση self test καταργείται σιγά σιγά σε χώρες της Ευρώπης και προτείνεται μόνο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα.
Είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί απέναντι στον ιό αλλά πρέπει να προσέχουμε
«Έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα αλλά δε φαίνεται να χειροτερεύουν ιδιαίτερα. Σε μεγάλο ποσοστό είμαστε ήδη ανοσοποιημένοι είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω του εμβολιασμού και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είμαστε δηλαδή πιο ανθεκτικοί απέναντι στον κορωνοιό. Όμως πρέπει να προσέχουμε… Έχει σημασία να απομονωνόμαστε όταν δεν είμαστε καλά ή όταν έχουμε θετικό τεστ και να φοράμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός», ανέφερε μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εκτιμώντας ότι πριν το Πάσχα είναι δύσκολο να αρθεί το υγειονομικό «πάσο» στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του προανήγγειλε την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού έως το Πάσχα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που εξέφρασε την αντίθεσή του.
Τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου – Ποιους θα αφορά
Η εισήγηση των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού μέχρι σήμερα αφορά στη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους. Η απόφαση ωστόσο αυτή μπορεί να αλλάξει καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, καθημερινά νοσούν άτομα που δεν έχουν ανοσολογικά προβλήματα αλλά είναι άνω των 60 ετών και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. «Σ’ αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι ίσως γίνει εισήγηση για 4η δόση», σχολίασε ειδικός.
Πηγή του υπουργείου, πάντως, ανέφερε στο iefimerida.gr ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φθινόπωρο το σύνολο του πληθυσμού θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μία ακόμη αναμνηστική δόση ενόψει του χειμώνα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και με τη γρίπη. «Οδηγούμαστε σ’ αυτή τη λογική εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο. Ο κορωνοιός είναι ένας νέος ιός, έχουμε κάνει προβλέψεις κατά καιρούς και έχουμε διαψευστεί, όποτε κινούμαστε προσεκτικά»
Πηγή: www.iefimerida.gr