Πλαφόν στα καύσιμα: Κενό γράμμα για τους καταναλωτές

15.30

Δύσκολα θα επηρεάσει τις σημερινές υψηλές τιμές στα καύσιμα ο πλαφόν κέρδους που ανακοίνωσε χθες (01.03.2022) ότι θα επιβάλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Και αυτό διότι οι τιμές στα καύσιμα (όπου θέλει να επιβάλει πλαφόν κέρδους ο Άδωνις Γεωργιάδης) βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή η τιμή στην βενζίνη, είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπερβαίνει ακόμη και τα 2,1 ευρώ. Σε διεθνές περιβάλλον πάντως οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χθες κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ειδικά μετά την έναρξη βομβαρδισμών στο Κίεβο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με σειρά. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά.

Ο υπουργός μάλιστα τόνισε ότι οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση θα γίνουν σύντομα. Διευκρίνισε επίσης ότι η σχετική διάταξη – τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Ωστόσο μάλλον κενό γράμμα θα είναι για τον καταναλωτή η εν λόγω απόφαση, αφού οι φόροι και οι διεθνείς τιμές είναι αυτές που διαμορφώνουν την λιανική τιμή.

Πιο συγκεκριμένα ανάλογη διεθνής τιμή στο πετρέλαιο ήταν περίπου όση 7,5 χρόνια πριν. Σύμφωνα λοιπόν με το Παρατηρητήριο Τιμών, η λιανική τιμή την 1η Αυγούστου του 2014 ήταν στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου του 2022 (τελευταία συνολικά διαθέσιμα στοιχεία), ήταν στο 1,88 ευρώ το λίτρο.

Η παραπάνω διαφορά προκύπτει σχεδόν στο σύνολό της από την συναλλαγματική διαφορά. Τότε η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ήταν στο 1,33, ενώ σήμερα είναι στο 1,11.

Τον Αύγουστο του 2014 η τιμή διυλιστηρίου ήταν 0,5935 ευρώ, οι φόροι 1,004 ευρώ και το περιθώριο κέρδους για εταιρίες και πρατήρια ήταν στο 0,10 ευρώ.

Σήμερα η τιμή διυλιστηρίου είναι 0,7020 ευρώ, οι φόροι 1,0799 ευρώ και το περιθώριο κέρδους για εταιρίες και πρατήρια ήταν στο 0,10 ευρώ.

Οπότε σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο του πλαφόν στο κέρδος για τον καταναλωτή θα είναι μηδενικό. Αναλυτές σημειώνουν ότι κερδοσκοπία με υψηλές διεθνείς τιμές δεν μπορεί να γίνει για ευνόητους λόγους, τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται συνήθως όταν οι τιμές είναι χαμηλές.

Άλμα για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο

Στις διεθνείς αγορές χθες οι τιμές στα εμπορεύματα κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ειδικά μετά το μεσημέρι που επιχειρησιακά στην Ουκρανία η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει. Το φυσικό αέριο έκλεισε στα 128,5 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση κλείσιμο της Δευτέρας κατά 30,33%.

Το Brent είχε άνοδο 9,24% στα 107,02 ευρώ, κοντά στα υψηλά της ημέρας. Αντίθετα μικρή πτώση 0,19% σημείωσε η τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα που διαμορφώθηκε στο 254,94 ευρώ.

Πηγή:Newsit