Θύελλα για τα βασανιστήρια της CIA

09.46
Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση της έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς οι κυβερνήσεις χωρών που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, όπως της Λιθουανίας και της Πολωνίας ανακινούν το θέμα των παράνομων μυστικών κέντρων κράτησης και των μεταφορών κρατουμένων ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις δραστηριότητες στο έδαφός τους.
 
Παράλληλα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 48ώρο, αξιωματούχος του ΟΗΕ, αυτή τη φορά ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζαΐντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν, έκανε έκκληση οι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια να τιμωρηθούν! Εντονη κριτική δέχθηκαν επίσης οι ΗΠΑ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπους την επταετία 2002-2009, σε ανώτατο επίπεδο από την Κίνα και το Αφγανιστάν.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, κάλεσε χθες την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβεβαιώσει εάν λειτουργούσε στο έδαφος της χώρας του μυστικό κέντρο κράτησης και βασανισμού κρατουμένων και ζήτησε να ξανανοίξουν οι έρευνες γύρω από το θέμα. Παρόμοια είναι και η στάση της πολωνικής κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτσιν Βοϊτσιεχόβσκι, η πρόθεση του πολωνικού κράτους είναι να διερευνήσει την υπόθεση.
Aπό την πλευρά τους οι πρώην αξιωματούχοι της CIA και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης», όπως ο Τζορτζ Τένετ, ο Πόρτερ Τζέι Γκρος, ο Μάικλ Χέιντεν και άλλοι με άρθρο τους στη Wall Street Journal, υπερασπίστηκαν τα πεπραγμένα της CIA, ισχυριζόμενοι ότι έσωσαν ζωές.

ΤΖΟΡΤΖ ΤΕΝΕΤ

ΤΖΟΡΤΖ ΤΕΝΕΤ

Επιπλέον ισχυρίζονται ότι ο Λευκός Οίκος και όλα τα αρμόδια υπουργεία ήταν ενημερωμένα. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν καταδείξει ότι τουλάχιστον δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μπους, ο πρώην υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις είχαν γνώση μέρους του προγράμματος βασανισμού κρατουμένων-υπόπτων για τρομοκρατία. Μάλιστα η Ράις φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για τον βασανισμό του κρατουμένου-κλειδί Αμπού Ζουμπέιντα, πάνω στον οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σχέδιο «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης».

ΤΖΟΡΤΖ ΤΕΝΕΤ
 
Ενέκρινε τις νέες τεχνικές ανάκρισης

ΤΖΟΝ ΜΠΡΕΝΑΝ

ΤΖΟΝ ΜΠΡΕΝΑΝ

Βραβευμένος με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2004, περίπου δύο χρόνια αφού έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το πρόγραμμα των «προωθημένων τεχνικών ανάκρισης» ο πρώην διευθυντής της CIA δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για τους βασανισμούς. Η πιο ωμή ομολογία είναι η υπογραφή του κάτω από το σχετικό κείμενο του Ιανουαρίου του 2003 με το οποίο δίνει την έγκριση να χρησιμοποιηθούν τα βασανιστήρια που έκαναν στον Αμπού Ζουμπέιντα και σε άλλους υπόπτους για τρομοκρατία. Ο 61χρονος ελληνικής καταγωγής Τένετ βρισκόταν στο τιμόνι της CIA περίπου 6 χρόνια και ένας από τους στόχους του ήταν η αναβάθμιση της υπηρεσίας που αντιμετώπιζε προβλήματα με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

ΤΖΟΝ ΜΠΡΕΝΑΝ
Παρακολουθούσε τα μέλη της Γερουσίας

ΤΖΟΝ ΓΙΟΥ

ΤΖΟΝ ΓΟΥ

Εδωσε νομική βάση στους βασανισμούς

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ

Ο Τζον Γιου ήταν ένας εκ των δύο δικηγόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που τον Αύγουστο του 2002 έδωσαν νομική βάση στον βασανισμό κρατουμένων. Λίγους μήνες νωρίτερα ήταν ο Γιου και ο Τζέι Μπάιμπι που ανέλαβαν να δώσουν χωρίς να υπάρχει ακόμη νομική βάση στον βασανισμό του Αμπού Ζουμπέιντα ισχυριζόμενοι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε καιρό πολέμου μπορεί να νομιμοποιήσει τα βασανιστήρια τα οποία όμως «δεν θα οδηγήσουν σε οργανική ανεπάρκεια, ή θάνατο». Ο Γιου βρέθηκε στη λίστα ανεπιθύμητων Αμερικανών αξιωματούχων της Ρωσίας στο φόντο της κρίσης της Ουκρανίας. Εκεί ο κορεατικής καταγωγής 47χρονος δικηγόρος χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνος «για τη νομιμοποίηση των βασανιστηρίων».

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ
Εμπνευστής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

 

 

ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΙΣ

Ο Γκονζάλες ήταν ένας από τους παλιότερους και στενότερους συμβούλους του Αμερικανού τέως προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου και θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που έδωσε νομική υπόσταση σε ολόκληρο το οικοδόμημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Το 2001 ο Γκονζάλες ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του Λευκού Οίκου και στις αρχές του 2002 ήταν αυτός που συνέταξε μαζί με άλλους ένα κείμενο που έδινε τη νομική βάση για να εξαιρεθούν από τη Συνθήκη της Γενεύης οι ύποπτοι για μέλη της Αλ Κάιντα ή των Ταλιμπάν. Το 2005 ο 59χρονος ισπανόφωνος νομικός έγινε υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών παρότι τα προηγούμενα χρόνια στην ουσία είχε καταργήσει το εν λόγω υπουργείο γράφοντας νόμους χωρίς να έχει την αρμοδιότητα.
ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
Αναψε «πράσινο» για εικονικό πνιγμό

ΚΟΦΕΡ ΜΠΛΑΚ

ΚΟΦΕΡ ΜΠΛΑΚ 

Το 2002 η Κοντολίζα Ράις ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Μπους και ήταν αυτή που έδωσε επίσημα το πράσινο φως για τον βασανισμό του κρατούμενου-πειραματόζωου Αμπού Ζουμπέιντα. Η Ράις έδωσε τη συγκατάθεσή της χωρίς ακόμη τα βασανιστήρια να έχουν «νομιμοποιηθεί» από τους Γιου και Μπάιμπι. Η απόφαση της Ράις να δώσει το ελεύθερο στους πράκτορες της CIA να προχωρήσουν στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού στον Ζουμπέιντα έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένως ως «έγκλημα πολέμου». Μάλιστα η προαναφερθείσα ορολογία είχε χρησιμοποιηθεί και από τον σύμβουλό της Φιλ Ζέλικοφ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου τοποθετήθηκε η Ράις στη δεύτερη θητεία Μπους.
ΚΟΦΕΡ ΜΠΛΑΚ
Πρόσωπο-κλειδί του προγράμματος
Αλλο ένα πρόσωπο-κλειδί για να γίνει ο εφιάλτης των βασανιστηρίων πραγματικότητα για εκατοντάδες κρατουμένους των ΗΠΑ, ήταν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας της CIA. Ο 64χρονος Μπλακ, που από το 2005 μέχρι το 2008 διατέλεσε αντιπρόεδρος της Blackwater, κυνηγούσε τον Μπιν Λάντεν πριν από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους σε απόλυτη συνεργασία με τον Τζορτζ Τένετ. Το 2008 μάλιστα υπερασπιζόμενος τις πρακτικές της CIA, είχε αναφέρει: «Δεν είμαι φανατικός των ανακρίσεων, αλλά ξέρετε, η ζωή είναι σκληρή και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ο αμερικανικός λαός πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να γίνονται ανακρίσεις ή όχι».
ΔΥΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
Αποτελεσματικοί βασανισμοί έναντι 81 εκατ. δολαρίων!
Ανάμεσα στους ανθρώπους-κλειδιά σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, συμπεριλαμβάνονται δύο ψυχολόγοι, οι οποίοι βοήθησαν τη CIA να βασανίσει πιο… αποτελεσματικά τους κρατούμενους για να αποσπάσει πληροφορίες και για τις υπηρεσίες τους ανταμείφθηκαν με 81 εκατομμύρια δολάρια.
Οι δύο ψυχολόγοι -που αναφέρονται στην έκθεση με τα ψευδώνυμα Γκρέισον Σουίγκερτ και Χάμοντ Ντάνμπαρ- ήταν πρώην στρατιωτικοί, ο Eλμερ Μίτσελ και ο Μπρους Τζένσεν, που πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Επί έξι χρόνια, αρχής γενομένης το 2002, οι δύο επιστήμονες συνέλεγαν πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των βασανιστηρίων, ανακάλυπταν νέους τρόπους για να προκαλέσουν αφόρητο πόνο και έπεισαν την ηγεσία της CIA ότι οι σκληρές μέθοδοι που εφάρμοζαν ανάγκαζαν τους κρατούμενους να αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Αμπντ Ραχίμ αλ Νασίρι, ο οποίος κρατείτο ως ο «εγκέφαλος» της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του USS Cole το 2000.
Επέμεναν για ώρες
Οι ψυχολόγοι τον βύθισαν στο νερό επανειλημμένως, υποχρεώθηκε να στέκεται επί ώρες με τα χέρια στο κεφάλι και απειλήθηκε με τρυπάνι ενώ τα μάτια του ήταν κλειστά. Σύμφωνα με προσωπικό της CIA που παρίστατο στον βασανισμό του συγκεκριμένου κρατούμενου, υπήρχε η εκτίμηση ότι ο Νασίρι δεν κρατούσε πλέον μυστικά σχετικά με τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενας εκ των δύο ψυχολόγων, όμως, που ήταν παρών, τους πίεσε, όπως αποκαλύπτει η έκθεση, να συνεχίσουν τον βασανισμό «για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανικανότητας».
Μάλιστα, σύμφωνα με την αλληλογραφία που επισυνάπτεται της έκθεσης, ο επικεφαλής ανακρίσεων της CIA είχε βρει αποκρουστικό το ανακριτικό σχέδιο που υπέβαλαν οι ψυχολόγοι, και προειδοποίησε σχετικά τους συναδέλφους του μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενημερώνοντάς τους ότι δεν θέλει να έχει ουδεμία σχέση με αυτό.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο ψυχολόγοι δεν είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία και ότι προσελήφθησαν ακριβώς επειδή δεν είχαν καμιά εμπειρία στις παραδοσιακές μεθόδους και άρα μπορούσαν να εφαρμόσουν «καινοτόμες» ανακρίσεις.
Χρήστος Στασινόπουλος