Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης η Ρωσία

10.07
Πιθανή οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της περιοχής
 
Μια από τις δύο «υπερδυνάμεις» του περασμένου αιώνα και η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου. Με έναν πανίσχυρο  Πρόεδρο που ασκεί απόλυτο έλεγχο στο εσωτερικό της ο οποίος προσπαθεί να πείσει ακόμα τους πολίτες του πως η χώρα παραμένει μια παγκόσμια δύναμη. Ο λόγος για τη Ρωσία. Που ακόμα και αν εξακολουθεί να θεωρείται ως μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η οικονομία της είναι μια από τις μικρότερες και λιγότερο αναπτυγμένες του πλανήτη, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ονομαστικό ΑΕΠ 17,5 τρισ. ευρώ.  
 
 
Τα οικονομικά στοιχεία της Ρωσίας – των τελευταίων μηνών – προκαλούν τρόμο, όχι απλώς στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μια πιθανή οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της περιοχής. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Guardian» το «ρούβλι μετατρέπεται σε ανέκδοτο» ενώ οι «Ρώσοι δεν πρόκειται να ανεχθούν ένα νέο 1998». 

 

Όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Financial Times», η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας παρενέβη, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, στην αγορά συναλλάγματος για να τονώσει το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο και το ευρώ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εκτιμά πως το 2014 περίπου 125 δισ. δολάρια θα φύγουν από τις ρωσικές τράπεζες, την ίδια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν και το χρηματιστήριο της χώρας έχει χάσει 237 εκ. δολάρια μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες. 

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, έχουν γονατίσει τη ρωσική οικονομία με τον Πρόεδρο Πούτιν να καλεί όλους τους Ρώσους που έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα επιστρέψουν στη χώρα, παρέχοντας φορολογική αμνηστία. Παράλληλα, λόγω της ξηρασίας, η ρωσική παραγωγή σε σιτάρι έπεσε στους 600.000 τόνους από τους 700.000 τόνους που είναι συνήθως, με αποτέλεσμα ήδη (και εξαιτίας των κυρώσεων στις εισαγωγές από την Ε.Ε και άλλες χώρες) να παρατηρείται τεράστια έλλειψη. 
 
Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν εξαγγέλλει ήδη μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 9% μέχρι το τέλος του χρόνου. 
 
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να κατηγορήσει την Ε.Ε και τις χώρες της Δύσης, οι οποίες «προσπαθούν να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία», συγκρίνοντας μάλιστα τις κυρώσεις της Ε.Ε με την ναζιστική εισβολή στη χώρα. Η οικονομία της Ρωσία, παράδειγμα υπανάπτυκτης οικονομίας που στηρίζεται μόνο στους φυσικούς πόρους, είναι από τις πλέον ευάλωτες διεθνώς στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

protothema.gr