Χανια
Κρίση και αθλητισμός. Μια καλή διέξοδος.
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι μια από τις καλύτερες διεξόδους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών σε περίοδο κρίσης. Για το λόγο αυτό γονείς και παιδιά ήταν καλεσμένοι στο Χαζίρειο Πολιτιστικό Κέντρο της ενορίας της Αγίας Μαρίνας την Κυριακή το βράδυ στα Χανιά, όπου εξαίρετοι ομιλητές τους ενημέρωσαν για τη χαρά και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας που προσφέρεται από τον αθλητισμό. Δυστυχώς όμως ενώ θα έπρεπε περισσότεροι να ασχολούνται πιο σοβαρά με τον αθλητισμό η Ψυχολόγος καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Λίνα Ψούνη, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται.
Ο προπονητής φυσικής κατάστασης της ΠΑΕ Πλατανιάς Λεωνίδας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι ένας αθλητής πρέπει να ξεκινά από την ηλικία τουλάχιστον των 5 ετών τις προπονήσεις του και να εξειδικεύεται σε άθλημα αργότερα προκειμένου να ενδυναμώσει τη φυσική του κατάσταση. Αρωγοί στην όλη αυτή προσπάθεια πρέπει να είναι και οι γονείς οι οποίοι πρέπει να ασχολούνται με τα παιδιά τους χωρίς να τα αγχώνουν για τις επιδόσεις τους και να μην τα φορτώνουν με πολλές δραστηριότητες.
Από μια προπόνηση δε μπορούν να λείπουν οι τραυματισμοί. Από τη μια τα λάθος παπούτσια και από την άλλη οι ελλιπείς υποδομές όπως το ταρτάν οδηγούν συχνά στον γιατρό τους νεαρούς αθλητές ηλικίας κυρίως από 11 έως 17 ετών. Μια κακή προπόνηση δεν είναι τελικά και τόσο αθώα υπογραμμίζει ο ορθοπεδικός Παναγιώτης Ταβουλάρης.
Και επειδή είμαστε ότι τρώμε, μια φέτα ψωμί με μέλι, μια μπάρα δημητριακών, φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα για τον αθλητή, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Νίκη Βουλγαράκη. Είναι γεγονός πάντως ότι λόγω κρίσης έχουν λιγοστέψει τα τρόφιμα από την κουζίνα ενός σπιτιού.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ομάδα του Γρανίτη, ο πολιτιστικός σύλλογος τα Θοδωρού, ο αναπτυξιακός σύλλογος Λητώα και η Ενορία της Αγίας Μαρίνας.