Με τη «λάβα της τζιχάντ» απειλεί ο χαλίφης του ΙSIS

10.59
Να «ξεχυθεί η λάβα της τζιχάντ» κάλεσε τους οπαδούς του ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτης του ISIS, σε ηχητικό του μήνυμα που μεταδόθηκε χτες, τερματίζοντας τις εικασίες ότι είναι νεκρός, αφού το μήνυμα θεωρείται γνήσιο.
 
Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό ήθελαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους να έχει είτε σκοτωθεί είτε τραυματιστεί όταν αμερικανικά μαχητικά εξαπέλυσαν επιδρομή κοντά στη Μοσούλη στο Ιράκ.
Στον… πύρινο λόγο του, κάλεσε τον Αλλάχ να «κανονίσει τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους», ενώ χαρακτήρισε τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας «κεφάλια φιδιών» και ζήτησε από τους υποστηρικτές της οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον τους, καθώς και κατά των σιιτών.
Οσο για εκείνους που αρνούνται την τζιχάντ, ο επικεφαλής της ISIS υποσχέθηκε «οδυνηρή τιμωρία» και προειδοποίησε πως οι άπιστοι θα αντικατασταθούν από άλλους που δεν θα βλάψουν τον Αλλάχ.
Την ίδια ώρα, θέλοντας να εδραιώσει περαιτέρω τον έλεγχο στα εδάφη που έχει κατακτήσει, το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να εισαγάγει το δικό του νόμισμα -το χρυσό δηνάριο- στο «ισλαμικό χαλιφάτο» που έχει ανακηρύξει σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.
Αρχηγοί των τζιχαντιστών ανακοίνωσαν ήδη σε τζαμιά στη Μοσούλη και τη Νινευή του Ιράκ πως το δηνάριο επέστρεψε. Πρόκειται για νόμισμα που χρησιμοποιούνταν στην Αραβική Χερσόνησο κατά την πρώτη περίοδο του Ισλάμ γύρω στo 634 μ.Χ..
Οι Αμερικανοί, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη για τη δύναμη του ISIS, με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, να δηλώνει ότι σημειώνεται πρόοδος στις επιχειρήσεις της συμμαχίας, οι οποίες μάλιστα θα ενταθούν. Παράλληλα, ο επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέμπσεϊ, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 80.000 επαρκώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες
Στο μεταξύ, οι γειτονικές χώρες της Συρίας (Λίβανος, Τουρκία, Ιορδανία και Ιράκ) έχοντας δεχθεί πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, μειώνουν δραματικά τον αριθμό των Σύρων προσφύγων που επιτρέπουν να εισέλθει στο έδαφός τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλη εισροή, όπως ανακοίνωσαν χτες δύο διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι δυνατότητες των τόπων υποδοχής έχουν φθάσει στα όριά τους και έχουν ζητήσει καλύτερο καταμερισμό σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Εγκελαντ.
Ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν δεχτεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους από το 2011 που ξεκίνησε ο εμφύλιος, ενώ άλλες χώρες εκτός της περιοχής έχουν συμφωνήσει να δεχτούν περίπου 50.000, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 2% από τον συνολικό πληθυσμό των προσφύγων.
Οι ΜΚΟ έκαναν έκκληση στις χώρες εκτός της περιοχής να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Συρίας και να δεχτούν τουλάχιστον το 5% του συνολικού πληθυσμού των Σύρων προσφύγων.
 
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ethnos.gr