Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα

11.14
Aθήνα
Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν την αξιολόγηση επί ελληνικού εδάφους.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας μετά το Eurogroup της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου, στέλεχος του Ευρωσυστήματος ξεκαθάρισε χθες πως «το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη».
 
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η τρόικα να επανέλθει στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου, ώστε στο διάστημα μέχρι το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα αξιολόγηση.
 
Για τον λόγο αυτό εντός της ημέρας, κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με στελέχη της τρόικας. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές θέσεις για μετάθεση κάποιων μεταρρυθμίσεων για ύστερο χρόνο δεν έχουν γίνει αποδεκτές από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που ζητούν ολοκληρωμένες προτάσεις για το νέο μισθολόγιο και τις εκκρεμείς απολύσεις στο Δημόσιο, τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ, τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και την άμεση παρουσίαση ενός νέου ασφαλιστικού.
 
Συμφωνία δεν υπάρχει και για την προληπτική γραμμή στήριξης η οποία θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από 1ης Ιανουαρίου 2015, με την Ελλάδα και το ΔΝΤ να μην αποδέχονται το σχήμα εποπτείας που προτείνουν τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
 
Το Eurogroup της Πέμπτης
 
Αν και το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να στείλει εντός των ημερών στην τρόικα τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης (στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη και στην εκπομπή «Ανατροπή), ωστόσο εάν μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης δεν επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας, τότε το κλίμα στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να είναι «βαρύ» για τη χώρα μας.
 
Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι βασικό θέματα στην ατζέντα του Eurogroup, ωστόσο ήδη από σήμερα Δευτέρα αναμένονται αναλυτικές αναφορές αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την ευρωζώνη μια «συμφωνία εταιρικής σχέσης για την επόμενη ημέρα».
 
Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να υπογράψει νέο μνημόνιο κατανόησης και δεν επιθυμεί νέα εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλά επιδιώκει μια συμφωνία που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα που επιβλήθηκε από το εξωτερικό.
 
Ωστόσο, οι άλλες κυβέρνησης της ευρωζώνης είχαν διαφορετική άποψη, κάτι που αναμένεται να διαφανεί και στο Eurogroup της Πέμπτης.
 
Συγκεκριμένα, στις διήμερες συζητήσεις του Euroworking Group ξεκαθαρίσθηκε πως μια «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης είναι πλέον εκτός συζήτησης και οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει με κάποιο τρόπο στο νέο πρόγραμμα.
 
Στον «αέρα» παραμένει και το εάν  θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πιστωτική γραμμή τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πόσα χρήματα η Αθήνα πρέπει να αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
 
Θανάσης Κουκάκης