Χανια
Φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση του Εμπολα – πέθανε στο Ντάλας ο 42χρονος Λιβεριανός
9 Οκτ 2014 09.29
Πλησιάζει τους 4.000 ο αριθμός των νεκρών –Αυστηροί έλεγχοι σε πέντε αεροδρόμια των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του πρώτου Αμερικανού – ΠΟΥ: Θέμα χρόνου να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα – Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς μεταδίδεται – Με πλάσμα άνδρα που ξεπέρασε την ασθένεια η θεραπεία της Ισπανίδας νοσοκόμας
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την χειρότερη επιδημία του ιού Εμπολα που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.857, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία. Πάνω από 8.000 άνθρωποι στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα έχουν μολυνθεί με τον ιό Εμπολα, με βάση την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση σε αυτές τις χώρες της Δυτικής Αφρικής «εξακολουθεί να επιδεινώνεται, με εκτεταμένη και επίμονη μετάδοση» του ιού. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επιδημία του [Εμπολα] στη Δυτική Αφρική είναι υπό έλεγχο», συνεχίζει. Παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί μία μείωση των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές, η έκθεση προειδοποιεί ότι ο ιός έχει μεταδοθεί σε «διάφορες θέσεις-κλειδιά».
Ομπάμα: Στέλνει 4.000 στρατιώτες στη Λιβερία
Στη σύσκεψη υπό τον Ομπάμα στο Πεντάγωνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η επιδημία Εμπολα και η καταπολέμηση του ιού ήταν ένα από τα βασικά θέματα που αναλύθηκαν διεξοδικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως πάνω από 4.000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν στη Λιβερία, στο πλαίσιο της λειτουργίας της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών προσπαθειών να σταματήσει η εξάπλωση του φονικού ιού.
«Ο στρατός μας ουσιαστικά θα δημιουργήσει μια υποδομή που δεν υπάρχει, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά προσωπικού, εξοπλισμού και προμηθειών για να αντιμετωπιστεί αυτή η θανατηφόρα επιδημία», είπε και τόνισε ότι η ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του.
ΗΠΑ: Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε πέντε αεροδρόμια
Την ίδια ώρα, έπειτα και από τον θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσβλήθηκε από τον ιό και τις πληροφορίες και για δεύτερο κρούσμα του Εμπολα στο Τέξας, αυστηρότερα μέτρα ελέγχου θα επιβληθούν σε πέντε σημαντικά αεροδρόμια των ΗΠΑ για τον εντοπισμό του Εμπολα όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ένα από τα μέτρα θα είναι και η μέτρηση της θερμοκρασίας των επιβατών.
Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, Λίμπερτι του Νιούαρκ, Ντάλες της Ουάσινγκτον, Ο'Χέιρ του Σικάγο και Χάρτσφιλντ – Τζάκσον της Ατλάντα είναι τα πέντε αεροδρόμια στα οποία θα εφαρμοστεί αυστηρότερη πολιτική.
«Αυτά τα πέντε αεροδρόμια είναι ο προορισμός του 94% των προσώπων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από τις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται (περισσότερο) αυτή τη στιγμή από τον Έμπολα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Ερνεστ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Πώς μπορεί να μεταδίδεται ο ιός
Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο που βρίσκεται στην Εντατική με Εμπολα πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό όταν ακούμπησε ένα γάντι στο πρόσωπό της. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν προκαλέσει πανικό, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πώς μεταδίδεται ο ιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω βήχα και φτερνίσματος, καθώς τα σταγονίδια που μπορούν να εκτοξευθούν από τον ασθενή είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άνθρωπο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
«Θεωρητικά, υγρά και μεγαλύτερα σταγονίδια από άτομο που έχει προσβληθεί και έχει συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος ή κάνει εμετό, θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε έναν άλλο άνθρωπο, που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση», αναφέρει ανακοίνωση του ΠΟΥ. «Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί όταν μολυσμένα σταγονίδια εκτοξεύονται μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα (που δε σημαίνει ότι μεταδίδονται από αέρος) στους βλεννογόνους ή στο δέρμα με εκδορές ενός άλλου ανθρώπου», επισημαίνει ο οργανισμός.
Με πλάσμα ασθενούς που ξεπέρασε τον ιό η θεραπεία της Ισπανίδας νοσοκόμας
Μιλώντας αποκλειστικά στην ισπανική εφημερίδα EL Pais η Ρομέρο είπε ότι το λάθος της ήταν ο τρόπος με τον οποίο έβγαλε την ειδική στολή προστασίας όταν φρόντιζε τον ιερέα Μανουέλ Γκαρσία Βιέχο ο οποίος είχε έρθει με την ασθένεια από την Αφρική και ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου. Είπε ακόμη ότι ελπίζει να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη, ότι δεν έχει πυρετό και ότι ήδη νιώθει καλύτερα.
Η Τερέσα Ρομέρο η οποία κόλλησε τον ιό λαμβάνει αυτή τη στιγμή θεραπεία με πλάσμα από ασθενή που ξεπέρασε την ασθένεια.
Στο μεταξύ μία ακόμη νοσοκόμα με τα δύο παιδιά της τέθηκαν υπό περιορισμό στη Μαδρίτη, ανεβάζοντας έτσι στους έξι τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα. Η νοσοκόμα, που ήταν στην ομάδα επιτήρησης για τις πιθανά κρούσματα Εμπολα παρουσίασε υψηλό πυρετό. Πηγές του νοσοκομείου Carlos III λένε ότι οι εργαζόμενοι είναι πολύ αναστατωμένοι μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος Εμπολα τη Δευτέρα.
Η νευρικότητα στην Ισπανία είναι έκδηλη ενώ μέχρι και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να παρέμβει ζητώντας από τη μέσα ενημέρωσης «να αφήσουν τους ειδικούς να εργαστούν».
ΠΟΥ: Θέμα χρόνου να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τρίτη και λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι το πρώτο κρούσμα του ιού του αιμορραγικού πυρετού στην Ευρώπη, η Σουζάνα Γιάκαμπ, επικεφαλής της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν τέτοια κρούσματα, σημειώνοντας πως είναι «αναπόφευκτα».
«Είναι μάλλον αναπόφευκτο… ότι τέτοια περιστατικά θα συμβούν στο μέλλον λόγω των μαζικών ταξιδιών που γίνονται τόσο από την Ευρώπη προς τις πληγείσες χώρες και αντιστρόφως» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες που φροντίζουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό οι οποίοι επαναπατρίζονται, όπως επίσης τις οικογένειές τους και τους ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, κινδυνεύουν περισσότερο από το να μολυνθούν. «Θα συμβεί» προειδοποίησε η ίδια.
protothema.gr