Πεδίο μάχης για τη λιτότητα η Σύνοδος Απασχόλησης της ΕΕ στο Μιλάνο

13.33
Μιλάνο
Η αναζωπυρωθείσα συζήτηση για τη λιτότητα και η πρόθεση Γαλλίας και Ιταλίας να καθυστερήσουν τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να επισκιάσει το ζήτημα της ανεργίας των νέων στην ειδική Σύνοδο στο Μιλάνο. Οι προσδοκίες για απτά μέτρα προς ενίσχυση της απασχόλησης είναι χαμηλές, ενώ δεν διαφαίνεται ούτε και γεφύρωμα στη μάχη γύρω από τη λιτότητα.

Η συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία προγραμματίζεται να κρατήσει τρεις ώρες, είχε διοργανωθεί μετά την πρωτοβουλία της προεδρεύουσας Ιταλίας και μετά την αρχική σύγχυση για το εάν τελικά όντως θα γινόταν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, ο ιταλός πρωθυπουργός «θα χρειαστεί να κάνει αγώνα για να πείσει τους ηγέτες να συμφωνήσουν οτιδήποτε παραπάνω από το να εμφανιστούν» στη συνάντηση.

Η συζήτηση για ενίσχυση της αγοράς εργασίας θα περιστραφεί, αναπόφευκτα, γύρω από το «μείγμα» αναπτυξιακών πολιτικών και λιτότητας με φόντο τη νέα συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί και ιδιαίτερα τις προθέσεις Παρισιού και Ρώμης. 

Ο γαλλικός προϋπολογισμός που πρόσφατα παρουσίασε το Παρίσι μεταθέτει για δύο χρόνια τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. 

Αναφορές από τις Βρυξέλλες θέλουν την Κομισιόν να προτίθεται ακόμη και να απορρίψει τον γαλλικό προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στον απόηχο των σχετικών δημοσιευμάτων, διαβεβαίωσε ότι «θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι το να πάμε πιο μακριά δεν θα μας δώσει τα μέσα για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη».

Το Βερολίνο, διά στόματος Μέρκελ, έχει ήδη δείξει τη δυσφορία του, λέγοντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ. Η συζήτηση έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με παράδειγμα μελέτη του think tank Ινστιτούτου Bruegel, που υποστήρίζει ότι μετριοπαθέστερη λιτότητα στην Ευρωζώνη θα είχε ευνοήσει την ανάπτυξη και δεν θα είχε οδηγήσει σε αύξηση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τάχθηκε στο πλευρό του Παρισιού, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες σαν να είναι μαθητούδια». 

Το πολιτικό «οπλοστάσιο» του Ρέντσι στη Σύνοδο, ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά -η οποία έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων ως νεοφιλελεύθερης σύλληψης. Η ιταλική κυβέρνηση συνέδεσε το πακέτο με ψήφο εμπιστοσύνης (πρακτική συνηθέστερη στην Ιταλία σε σύγκριση με άλλες χώρες).

Η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής με θέμα «την απασχόληση και ιδιαίτερα την απασχόληση των νέων» είχε αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου. Ενδιάμεσα, υπήρχαν αναφορές ακόμη και για επ' αόριστον αναβολή της, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε η διεξαγωγή της στην «οικονομική πρωτεύουσα» της Ιταλίας.

Β.Ψ.

Newsroom ΔΟΛ