Στα 2,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Προβλέψεις για υπέρβαση του στόχου για 1,5% του ΑΕΠ

14.55

Στα 2,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Προβλέψεις για υπέρβαση του στόχου για 1,5% του ΑΕΠ (πίνακες)

Στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014.

Εξέλιξη που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών σηματοδοτεί έως και την υπέρβαση του φετινού στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δημιουργούνται σταδιακά διευρυμένοι βαθμοί ελευθερίας ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σταδιακά σε συνολική μείωση της φορολογίας. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014:

  1. Ανακόπηκε η πτωτική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, αφού διαμορφώθηκαν σε 4,7 δισ. ευρώ (μαζί με τις εκκρεμμείς επιστροφές φόρων), στα επίπεδα δηλαδή του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου.

  2. Καταγράφεται οριακή αύξηση στο δημόσιο χρέος, στα 321,5 δισ. στο τέλος Αυγούστου από 321,4 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2013

  3. Η αύξηση του πλεονάσματος προκύπτει κυρίως από τη βελτίωση στο μέτωπο του κρατικού προϋπολογισμού. Τα πλεονάσματα των ταμείων αλλά και των ΟΤΑ εμφανίζονται αισθητά μειωμένα (στα 218 εκατ. ευρώ και 256 εκατ. από 459 εκατ. και 1,6 δισ. ευρώ πέρσι) αναδεικνύοντας κυρίως τα μεγάλα προβλήματα στο μέτωπο των ταμείων που υπέστησαν σημαντική συρρίκνωση των εσόδων τους από 26,4 δισ ευρώ, πέρσι, στα 22,6 δισ ευρώ στο φετινό οκτάμηνο.

Συγκεκριμένα, από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκαν τα εξής για το μήνα Αύγουστο 2014:

«Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, όπως θα αποτυπωθεί και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.

Συνεπώς, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η χώρα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η Κυβέρνηση, έτσι, δημιουργεί, μεθοδικά και συστηματικά, διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας ώστε να προχωρήσει, σταδιακά, στη συνολική μείωση της φορολογίας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

imerisia.gr