Χανια
1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έμειναν εκτός φοροεκπτώσεων
30 Οκτ 2014 11.18
Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε αργά το βράδυ της Τρίτης περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ περίμεναν να δουν στον υπολογιστή τους τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ τελικά διαπίστωσαν ότι προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τίποτα και πρέπει την Παρασκευή να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του νέου φόρου ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίας περίπου 600.000 είναι οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων οι οποίοι ενώ δικαιούνται έκπτωσης 20% από τον ΕΝΦΙΑ για τα συγκεκριμένα ακίνητα τελικά δεν άλλαξε τίποτα γι΄αυτούς. Επίσης, περίπου 400.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έμεινα εκτός φοροεκπτώσεων είτε γιατί τους «τσίμπησαν» τα τεκμήρια είτε γιατί υπολογίστηκαν στα εισοδήματά τους όλα τα επιδόματα (αφορολόγητα και μη) τα οποία όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών θα τα εξαιρέσει από το συνυπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων. Οι συγκεκριμένοι χάνουν εκπτώσεις 50% ή 100% από το σύνολο του φόρου και όχι μεμονωμένα από κάποιο ακίνητο όπως συμβαίνει με την έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα.
Ο λόγος που έμεινα προσωρινά εκτός έκπτωσης 600.000 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί σωρεία λαθών στο έντυπο Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) αλλά και στο έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) που είχαν συμπληρώσει και υποβάλει ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι.
Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι ενώ το υπουργείο Οικονομικών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του είχε καθορίσει τα κενά – μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δικαιούνται έκπτωσης σε περίπου 700.000, από την εκκαθάριση της Τρίτης προέκυψε ότι η μείωση χορηγήθηκε μόνο σε 78.399 ιδιοκτήτες.
Τα λάθη που καλούνται τώρα οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων να διορθώσουν προκειμένου να τους μειωθεί ο φόρος κατά 20% είναι κυρίως δύο: το 1ο και πιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι «ξέχασαν» να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε9 στην στήλη 32 τον κωδικό 8 που αφορά τα κενά κτίσματα ή να αναγράψουν στο Ε9 τον αριθμό παροχής ρεύματος.
Από την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται να ανοίξει το σύστημα των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις διορθώσεις των λαθών και των παραλείψεων ώστε η έκπτωση να εμφανιστεί στην επόμενη εκκαθάριση που προγραμματίζεται για το Δεκέμβριο.
Αγωνία όμως επικρατεί και για τους περίπου 400.000 ιδιοκτήτες που δεν τους υπολογίστηκε καμία έκπτωση γιατί έμεινα εκτός λόγω του γεγονότος ότι συνυπολογίστηκαν στα ετήσια εισοδήματά τους και όλα τα επιδόματα που το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί με ανακοίνωσή του ότι θα τα εξαιρέσει. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ρυθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με φορολογούμενους που έλαβαν το 2013 αποζημίωση απόλυσης ή κοινωνικά επιδόματα με αποτελέσματα να χάσουν την έκπτωση 50% ή 100% από τον ΕΝΦΙΑ.
Ποιοι είδαν μειωμένους φόρους στα νέα εκκαθαριστικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 1.456.955 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν μείωση φόρου συνολικού ύψους 98,28 εκατ. ευρώ. Από αυτούς 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.98 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, είχαν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10,36 εκατ. ευρώ.
Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4,68 εκατ. ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες. Τέλος, χορηγήθηκε μείωση σε οικοπεδούχους, όπου η τιμή οικοπέδου, τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.
Οπως διευκρινίζει η ΓΓΔΕ:
– Εάν από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια εφορία τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.
– Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30 Νοεμβρίου, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.
– Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στο Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαριστούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.
Σιωμόπουλος Ντίνος – tovima.gr