Τι αναφέρει ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης σχετικά με την αναστολή τμημάτων στο ΕΛΜΕΠΑ

11.42

Ανακοίνωση  σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των νέων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και στο ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά, εξέδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Σχετικά με το θέμα της αναστολής έναρξης λειτουργίας – και όχι κατάργησης – του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες των Χανίων για τα ακόλουθα.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 τριάντα επτά (37) τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά.

Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

  • χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς να εντάσσονται σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό,
  • χωρίς να έχουν προηγηθεί για πολλά από αυτά οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
  • χωρίς την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της νομοθεσίας,
  • ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, νομοθετείται όχι η κατάργηση, αλλά η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 37 αυτών νέων τμημάτων. Η αναβαθμισμένη ανεξάρτητη Αρχή (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) θα αξιολογήσει την ανάγκη δημιουργίας των 37 νέων τμημάτων, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εξέταση των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν, εφόσον κριθεί θετικά από την αρχή η ετοιμότητα και η χρησιμότητα λειτουργίας τους.

Ένα από τα 37 αυτά τμήματα είναι και το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε στη θέση του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων καταργήθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων έχει μία χρήσιμη για τη χώρα μας ειδίκευση στη διαχείριση φυσικών πόρων και πηγών ενέργειας όπως οι ΑΠΕ, καθώς επίσης και για τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως, το περιβάλλον και η ενέργεια είναι μία μόνο από τις κατευθύνσεις που καλύπτονται σε ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι 4 κατευθύνσεις του τμήματος Χημικών Μηχανικών είναι:

1) Μηχανική Διεργασιών, 2) Περιβάλλον – Ενέργεια, 3) Τρόφιμα – Βιοτεχνολογία και 4) Υλικά.

Επομένως, το νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών δεν αποτελεί μετεξέλιξη ή μετονομασία του παλαιού τμήματος Φυσικών Πόρων. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση θα συνέχιζε τη λειτουργία του και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2019-20) και δεν θα είχε συμπεριληφθεί στα 37 τμήματα.

Κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές μας και όχι σπουδών χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Για τον λόγο αυτό, σεβόμαστε τους θεσμούς και τις διαδικασίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, η οποία είχε ως γνώμονα τις μικροπολιτικές ισορροπίες και τον ακαδημαϊκό λαϊκισμό.

Έχω τη διπλή ιδιότητα του Βουλευτή Χανίων και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και μάλιστα υπεύθυνου για θέματα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Ως βουλευτής ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου μου και φυσικά του ΕΛΜΕΠΑ. Όμως ως υφυπουργός δεν θα μπορούσα να προτάξω άλλα κριτήρια, διαφορετικά από αυτά που καθορίζονται από την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης και να εξαιρεθεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ από την οριζόντια απόφαση αναστολής έναρξης λειτουργίας των 37 τμημάτων.