Δανέλης στη Βουλή: «Απαξιώνεται ο ΟΑΚ Α.Ε. Τι προτίθεστε να κάνετε;»

09.23

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την απαξίωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ).

Το αποδεδειγμένα επιτυχημένο έργο του οργανισμού απαξιώνεται εδώ και ένα χρόνο περίπου, καθώς αναβάλλεται διαρκώς ο διορισμός του νέου διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, με αποτέλεσμα να «βαλτώνουν» σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Παράλληλα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν, πως πρόθεση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων είναι η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του οργανισμού, γεγονός που δεν δικαιολογείται από το μέχρι σήμερα έργο του ΟΑΚ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και (2) Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε. φαίνεται να οδηγείται στην αποδόμηση του, καθώς το Υπουργείο Υποδομών μεθοδεύει την σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση του Οργανισμού, με αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του και καθυστερώντας τον διορισμό της νέας διοίκησης του οργανισμού για περίπου ένα χρόνο τώρα.

Ο ΟΑΚ από την ημέρα της ίδρυσης του μέχρι σήμερα αποδεικνύει πως εξυπηρετεί αποτελεσματικά και ουσιαστικά το σκοπό και την ανάγκη της ίδρυσης του, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Κρήτης σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Μέσω του ΟΑΚ έχει επιτευχθεί η συνέχιση και ολοκλήρωση αναπτυξιακών έργων σε ολόκληρη την Κρήτη παρά την οικονομική κρίση την πολιτική αστάθεια.

Πιο συγκεκριμένα, με επιτυχία συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν τα έργα προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους, ενώ λειτουργούν τα δίκτυα υδάτων και παράλληλα υλοποιούνται επενδύσεις και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης προχωρούν οι διαδικασίες της σύμπραξης για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τα οδικά και υδραυλικά έργα των αρμοδιοτήτων των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο οργανισμός στα δύο χρόνια λειτουργίας του, μέχρι το τέλος του 2015 και με τις πρόσθετες αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών, θα έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια αυτών των πρόσθετων αρμοδιοτήτων έργα 70 εκ. ευρώ και όλα αυτά παρά τα capital controls και χωρίς να έχει λάβει επιπλέον χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι, οι επιτυχίες του οργανισμού επιβεβαιώνουν όχι μόνο την επάρκεια του στην επιτέλεση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου του.

Δεδομένου ότι, οι καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου στο διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου «παγώνουν» τη λειτουργία του οργανισμού, με αποτέλεσμα πολλά οδικά και εγγειοβελτιωτικά έργα να καθυστερούν, ενώ πλέον είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλά από αυτά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης, εξαιτίας παρέλευσης προθεσμιών, απένταξης από το ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα,

Δεδομένου ότι, πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρει πως οι καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου οφείλονται στις προθέσεις του Υπουργού αφενός να περιορίσει τις αρμοδιότητες του ΟΑΚ και αφετέρου να ισορροπήσει τις εσωκομματικές διαμάχες που αφορούν την επιλογή των προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοι:

  1. Για ποιο λόγο καθυστερεί ο ορισμός των μελών του ΔΣ στον ΟΑΚ που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού; Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι επιλογές των μελών του ΔΣ; Μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;

  2. Τι προτίθεστε να κάνετε με τα έργα που καθυστερούν και κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς χρηματοδότηση εξαιτίας των διαρκών αναβολών ορισμού της διοίκησης του οργανισμού;

  3. Σχεδιάζετε να στηρίξετε και να ενισχύσετε τον ΟΑΚ προκειμένου να συνεχίσει το αποδεδειγμένα επιτυχημένο έργο του στην ανάπτυξη της Κρήτης;